Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)
Pedodonti, çocuk diş hekimliği olup, bu bölümdeki hekimler pedodontist olarak isimlendirilir. Pedodontistler; çocukların ağız ve diş sağlığını koruma, geliştirme ve tedavi etme konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Pedodonti: Çocukların Gülüşlerini Koruma Sanatı
Pedodonti; çocukların ağız sağlığını korumak ve tedavi etmek için hizmet veren çocuk diş hekimliği bölümüdür. Bu bölümde yer alan ve çocuk diş sağlığı konusunda uzmanlaşmış hekimler pedodontist olarak adlandırılır. Uzman ekibimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Pedodonti, çocukların diş gelişimini yakından takip eder ve mevcut sorunları erken teşhis ederek, hızlı bir şekilde uygun tedavileri uygular. Böylece sorunlar kalıcı ve daha zor hale gelmeden çözülmüş olur.
Pedodonti, çocukların diş hekimlerine karşı olan korkularını ve olumsuz bakış açılarını değiştirmeyi hedefler. Bu bölümde çalışan pedodontistler, çocuk dostu ve rahat bir ortam sunarak çocukların korkularını ortadan kaldırmaya çalışırlar. Ayrıca, çocuklara özel teknikler kullanarak korkularını ve önyargılarını azaltmaya yönelik çalışmalar yaparlar. Bu sayede çocuklar, diş hekimine karşı daha olumlu bir tutum geliştirir ve diş sağlıkları konusunda düzenli tedavi almaya teşvik edilir.
Pedodontistler; fissür örtme, diş temizliği ve flor uygulaması gibi önleyici tedavileri yaygın olarak kullanır. Bunlara ek olarak ağız sağlığı ve hijyeni konusunda diş fırçalama ve diş ipi kullanma konusunda çocukları teşvik ederler. Ağız sağlığının nasıl korunacağı konusunda ayrıntılı bilgi verirler. Çocuk diş hekimlerinin diğer görev ve sorumlulukları olan çocuk diş doktoru ne iş yapar sorusunun cevabı şu şekildedir:
- Çürüklerin erken teşhisi ve tedavisi
- Dişlerin çıkmasının takibi
- Yer tutucu dişlerin sağlıklı şekilde yerlerinde kalmasının sağlanması
- Kalıcı dişlerin takibi
- Diş eti problemlerinin tedavisi
Üstlenmiş olduğu görev ve sorumlulukları ile pedodonti ağız sağlığı konusunda büyük bir öneme sahiptir.
Pedodontiye İlk Ziyaret: Ne Zaman ve Nasıl Olmalı?
Çocukların ilk dişlerinin çıkmasının ardından pedodontiyi ziyaret etmeleri tavsiye edilir. En geç 1 yaşına kadar ilk ziyaretin yapılması ve kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekir.
Bilindiği gibi çocukların ilk dişleri henüz 6 aylık olduklarında çıkar. Çıkan bu ilk süt dişin ardından süreç 2,5 yaşına kadar devam eder ve bu süreçte toplam 20 adet süt dişi gelir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çocukların ilk diş hekimi ziyaretini 6 aylık ile 1 yaş arasındaki dönemde yapmaları gerektiğini bildirmiştir.
Yapılacak ilk ziyaretler, emzirme ve biberon çürüğü gibi problemlerin engellenmesi ve süt dişlerinin çürümemesi için çok önemlidir. Süt dişlerin çürümeden görevlerini yerine getirmesi, hem çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını hem de kalıcı dişler için yer tutmalarını sağlar.
İlk kontrolde, çıkmakta olan dişlerin ve diş etlerinin genel durumu değerlendirilir. Dişlerin çıkma süreci yakından takip edilir ve normal bir şekilde ilerlediğinden emin olunur. Ayrıca, olası sorunların erken tespiti için de ilk ziyarette gerekli kontroller yapılır.
Çocuklar, ilk defa çocuk diş doktoru ile bu ziyarette tanışır. Kliniğe karşı olumlu tutum geliştirmeleri sağlanır. Ayrıca ebeveynlere ağız sağlığına dair detaylı bilgiler verilir ve fırçalama yöntemleri hakkında yönlendirmeler yapılır.
Çocuk Diş Sağlığı Bakımı: Evde Yapılması Gerekenler
Diş sorunlarının büyük bir kısmı erken çocukluk dönemine dayanmaktadır. Bunun nedeni, çocukluk dönemindeki hatalı diş bakımı alışkanlıkları ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Ancak, bu sorunları ilerleyen yıllarda yaşamamak ve çocukların sağlıklı dişlere sahip olmalarını sağlamak için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte ebeveynlerin yapması gerekenler:
- Diş Fırçalama
İlk dişin çıkmasının ardından çocukların bu alışkanlığı kazanmalarına odaklanmak gerekir. Çürüklerin ve plak birikiminin engellenmesinin en etkili yolu fırçalamadır. Yumuşak bir fırça ile çocuklarınızla fırçalama denemeleri yapmalı ve onları teşvik etmelisiniz. Böylece ilerleyen yaşlarda fırçalama alışkanlığını çok daha rahat kazanmasını sağlamış olursunuz.
- Diş İpi
Dişlerin arasında biriken yiyecek artıklarının temizlenmesinin en kolay ve en güvenli yolu diş ipi kullanımıdır. Çocuklarınıza diş ipi kullanımını öğreterek, onları bunun için teşvik etmelisiniz.
- Sağlıklı Beslenme
Diş ve ağız sağlığı için en önemli unsurlardan biri sağlıklı beslenmedir. Yoğun şekilde tüketilen asitli ve şekerli yiyeceklerin çürük risklerini artırdığı bilinen bir durumdur. Bunların yerine kalsiyum ve magnezyum gibi sağlıklı minerallerin olduğu besinlerin tüketilmesini tavsiye etmeniz gerekir. Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlığı oluşturmak, ancak erken yaşlarda mümkündür.
- Düzenli Doktor Kontrolleri
Çocuklukta sürekli yeni dişlerin gelmesi, süt dişlerinin düşmesi ve alttan kalıcı olanların çıkması, doktor kontrolünü çok daha önemli hale getirir. Yapılacak düzenli kontrollerde problemler erken fark edilerek kolay bir şekilde tedavi edilir. Böylece ergenlikteki ve yetişkinlikteki olası sorunların önemli kısmı engellenmiş olacaktır.
Çocukların diş sağlığı bakımı konusunda ebeveynlere önerilerde bulunun. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımını, sağlıklı beslenmeyi ve düzenli diş hekimi ziyaretlerinin önemini vurgulayın.
Çocuklarda Sık Görülen Diş Problemleri ve Tedavileri
Dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte çocuklarda da farklı türden diş problemleri görülebilir. Yaygın olarak görülen problemler ile bunların tedavilerine ilişkin detaylar şu şekildedir:
- Çürükler (Biberon Çürüğü)
Yeni çıkan dişlerin üzerinde görülmeye başlayan kahverengi lekeler, bir süre sonra dişlerin kırılarak dökülmesine neden olur. Bu lekeler, çürüklerdir ve bebeklikte biberon çürüğü olarak isimlendirilmektedir. Anne sütü veya dışarıdan alınan besinlerin şeker içermesi ve gece yatarken verilen bu gıdaların sabaha kadar dişlerde kalıntılarının kalması, çürüklerin temel nedenidir.
Tedavisi güç olduğundan, bu sorunları önleyici adımların atılması daha doğru olur. Akşamları çocuklar uyumadan önce şekerli gıdalar verilmemesi ve dişlerin fırçalanması, çürükleri engelleyecektir.
- Maloklüzyon (Yanlış Isırma)
Maloklüzyon, çenelerin veya dişlerin doğru hizalanmamasına bağlı olarak ortaya çıkan durumlardır. Parmak emme, emzik kullanımı, süt dişlerin erken kaybedilmesi ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sorunun tedavisi, problemin seviyesine göre farklı şekillerde yapılır. Şeffaf plak ve metal braketler en yaygın tedavi yöntemleridir.
- Travmatik Diş Yaralanmaları
Kaza ve düşme gibi travmatik olaylar, dişlerin kırılmasına ve çatlamasına neden olabilir. Kırığın ve çatlağın genel durumuna göre burada farklı tedaviler uygulanır. Dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda çekilmesi gündeme gelir.
Çocukların Diş Hekimi Korkusu: Nasıl Yönetilir?
Çocukların diş hekimi korkusu, doğru yönetildiğinde ya hiç oluşmayacak ya da çok erken yaşlardan kaybolacaktır. Bunun için yapılması gerekenler şu şekildedir:
- Pozitif bir tutum takınarak çocuklarınızın tüm sorularını samimi olarak yanıtlayın. Yapılan ziyaretlerin rutin kontroller olduğunun altını çizin. Bu sayede ilerleyen yıllarda sağlıklı dişlere sahip olacağını vurgulayın.
- Kaliteli bir pedodontist tercih ederek çocuğunuzun tam anlamıyla olumlu bir deneyim yaşamasını sağlayın. Kliniğe girişten kontrollere kadar olan sürecin çocuklara göre düzenlendiği klinikleri ve çocuklara özel teknikleri kullanılan pedodonistleri tercih edin.
- Süreci oyunlaştırarak yönetin ve bu sayede çocuğunuzun rahatlamasını sağlayın. Özellikle henüz korku oluşmamışken bu yöntemi tercih etmeniz, korkunun oluşmasını engelleyecektir.
- Rahatlama tekniklerinden yararlanarak kaygısını giderin.
Çocuğunuz için Saka Dent kliniğimizdeki ekibimizle iletişime geçerek çocuğunuz için doğru tedaviyi bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Çocuğum İlk Kez Ne Zaman Diş Hekimine Gitmeli?
Çocuklar ilk dişleri çıktığında diş hekimine gidebilir. İlk ziyaretin 6 aylık ile 1 yaş arasında yapılması tavsiye edilir.
Çocuklarda Hangi Diş Problemleri Sık Görülür?
Çocuklarda; çürük (biberon çürüğü), maloklüzyon (yanlış ısırma) ve travmatik diş yaralanmaları sık görülür. Ayrıca diş eti rahatsızlıkları ve süt dişi sorunları da sık görülen diğer problemlerdendir.
Çocuğumun Diş Sağlığı Bakımını Nasıl Yapabilirim?
Pedodonti bölümünü ziyaret ederek çocuklarınızın diş sağlığı bakımını yaptırabilir ve konuya ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz.
Çocuğumun Diş Hekimi Korkusu Nasıl Yönetilir?
Çocuğunuzun diş doktoru korkusunu yönetmek için erken yaştan itibaren düzenli olarak pedodonti kliniğine kontrollere gitmeniz gerekir. Bu kontroller ve deneyimli pedodontistlerin olumlu yaklaşımı ile bu korku hiç oluşmayacaktır.