Ortodonti (Diş Teli)

Ortodonti, dişlerin ve çenenin hizalanma problemleriyle ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda, hem tıbbi problemlerin çözülmesi hem de estetik kaygıların giderilmesi amaçlanır. Ortodonti tedavileri, uzmanlaşmış ortodontist hekimler tarafından uygulanmaktadır.

Ortodontinin Dünyası: Düzgün Bir Gülümseme İçin

Ortodonti, dişlerde ve çenede meydana gelen düzensizliklerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tıbbi adı maloklüzyon olan bu durumlar, ortodontistler tarafından tanılanır ve tedavi edilir. Tedaviler genellikle önleyici tedavi ve düzeltici tedavi olarak ikiye ayrılır. Önleyici tedaviler, sorunun ortaya çıkmasını engellemeye yönelik önlemler olarak uygulanırken, düzeltici tedaviler, sorunun zaten mevcut olduğu durumlarda yapılan tedavilerdir.

Ortodonti, dişlerin ve çenenin hizalanma problemleriyle ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Bu alanda, hem tıbbi problemlerin çözülmesi hem de estetik kaygıların giderilmesi amaçlanır. Ortodonti tedavileri, uzmanlaşmış ortodontist hekimler tarafından uygulanmaktadır. Hekimlerimize bağlantıdan ulaşabilirsiniz

Ortodontinin Dünyası: Düzgün Bir Gülümseme İçin

Ortodonti, dişlerde ve çenede meydana gelen düzensizliklerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tıbbi adı maloklüzyon olan bu durumlar, ortodontistler tarafından tanılanır ve tedavi edilir. Tedaviler genellikle önleyici tedavi ve düzeltici tedavi olarak ikiye ayrılır. Önleyici tedaviler, sorunun ortaya çıkmasını engellemeye yönelik önlemler olarak uygulanırken, düzeltici tedaviler, sorunun zaten mevcut olduğu durumlarda yapılan tedavilerdir.

Kimler Ortodontik Tedavi Gerektirir?

Ortodontik tedavi, dişlerdeki ve çenedeki düzensizlikleri gidermek için uygulanır. Söz konusu tedaviyi gerektiren farklı durumlar vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Dişlerin düzensiz yerleşimi (Kayık, çapraşık dişler, hizalanma problemleri)
  • Dişler arasında düzensiz boşluklar ve aralıklar
  • Alt ve üst çene uyumsuzluğu (Maloklüzyon)
  • Üst dişlerin önde olması (Overbite)
  • Alt dişlerin önde olması (Undurbite)
  • Üst çenenin önde olması
  • Üst damağın önde olması
  • Gömülü ve dönük dişler
  • Dişlerden kaynaklı konuşma problemleri
  • Estetik kaygılar

Buradaki sorunlardan veya benzerlerinden en az birine sahip olanların uzman bir ortodontiste görünmesi gerekir. Çene tedavileri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bağlantıdan içeriği inceleyebilirsiniz.

Ortodontik Tedavi Süreçleri: Ne Beklemeli?

Dişlerde ve çenedeki hizalanma sorunlarının düzeltilmesi ve doğru bir ısırık ilişkisi elde edilmesi için uygulanan ortodontik tedaviler tamamen kişiselleştirilmiştir. Bu tedaviler, bireyin mevcut sorunlarının düzeltilmesi ve estetik görünümün iyileştirilmesi amacıyla deneyimli bir ortodontist tarafından yönetilir.

Ortodontik tedavi süreci, farklı aşamalardan oluşur. İşte bu aşamaların detayları:

  • Muayene ve Teşhis: Süreç, ortodontistin yapmış olduğu muayene ile başlar. Burada röntgen gibi farklı görüntüleme tekniklerinden yararlanılır.
  • Tedavinin Belirlenmesi: Teşhisin ardından uygun tedavi belirlenir. Sorunun giderilmesi ve hasta beklentileri dikkate alınarak sürece dair detaylı planlama yapılır. Sürecin nasıl olacağı, ne kadar süreceği ve maliyeti hakkında gerekli bilgilendirmeler yapılır.
  • Tedavinin Uygulanması: Planlanan tedavinin uygulanması, yine sorunun seviyesine ve şiddetine göre değişir. Bu süreler yaklaşık olarak öngörülür. Ancak tedavinin etkisine göre sürede sapmalar ve uzamalar meydana gelebilir.

Braketler, Apareyler ve Daha Fazlası: Ortodontik Tedavi Seçenekleri

Dişlerdeki ve çenedeki problemlerin kalıcı olarak çözülmesi için farklı ortodontik uygulamalar yapılır. Bu noktadaki seçenekler, hastaların yaşına, genel sağlık durumuna, soruna, sorunun şiddetine ve düzeyine bağlı olarak değişir. Yaygın olarak uygulanan ortondontik tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Diş Teli

Geleneksel diş telleri, metal veya seramik braketlerin dişlere yapıştırılması ve bunları birbirine bağlayan tellerle desteklenmesiyle çalışır. Söz konusu yöntem, dişlerin çeşitli doğrultularda hareket etmesini ve çapraşık, kayık dişlerin hızlanmasını sağlar. Diş teli için hangi bölüm sorusunun cevabı da böylece verilmiş olur.

  • Şeffaf Plaklar (Apareyler – Alignerler)

Şeffaf plaklar, dişlerin hizalanmasını düzelten çıkarılabilir ve şeffaf plaklardır ve estetik kaygıları olanlara yönelik olarak geliştirilmiştir. Diş teli uygulamasının alternatifi olarak kabul edilir. Uygulama sırasında şeffaflar plaklar kullanıldığından, kişinin estetik görünümünü olumsuz etkilemez.

  • Lingual Braketler

Lingual braketler, dişlerin arka yüzeyine yerleştirilen braketlerdir. Bu sayede dışarıdan görünmezler. Dolayısıyla estetik kaygılara neden olmaz ve estetik kaygıları olanlar için alternatif bir seçenek oluşturur.

  • Sabit Yer Tutucu

Süt dişlerinin erken kaybedilmesi durumunda uygulanır. Kalıcı dişler için yer tutar ve bunların doğru noktadan çıkmasını sağlar.

  • Çene Apareyleri

Splint olarak da bilinirler ve çenelerin doğru şekilde kapanmasını sağlamak için kullanılır. Temporomandibular eklem bozukluklarının tedavisinde de etkin olarak yararlanılır.

  • Cerrahi Ortodonti

Bazı ileri durumlarda, cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi ortodonti, alt veya üst çenenin hareket ettirilerek uygun bir ısırık ilişkisinin sağlanmasını içerir.

  • Headgear

Kafanın ön bölümüne takılan teller, arka bölümdeki bantla desteklenir ve çenenin büyümesi kontrol altına alınır. Böylece dişlerin çene ile uyumlu bir pozisyonda olması sağlanır.

Ortodontik Tedavi Sonrası: İdeal Sonuçlar ve Bakım

Ortodontik tedavi sonrasında sorunların kalıcı olarak giderilmesi beklenir. Tedavilerin süresi soruna, hastanın genel durumuna, diş yapısı özelliklerine göre farklılık gösterse de, başarı oranları çok yüksektir. Uzman bir ortodontist tarafından planlanan ve uygulanan tedaviler, beklentileri karşılar.

Süreç sonunda dişlerdeki hizalama sorunları, çapraşıklıklar, düzensizlikler giderilir. Hem işlevsel hem de estetik açıdan ideal sonuçlar elde edilir. Bu durum dişlerden ve çenelerden kaynaklı çiğneme ve konuşma problemlerinin de giderilmesini sağlar.

Tedavilerin etkisinin kalıcı olması ve yeni sorunların ortaya çıkmaması için tedavi sonrasında ağız bakımına önem vermek büyük önem taşır. Eğer ağız gargarası veya benzeri bir bakım önerisi verilmediyse, düzenli ağız hijyeni uygulamaları yeterlidir.

Günde iki kez dişlerin kaliteli bir diş macunu ve yumuşak uçlu bir diş fırçası ile fırçalanması çok önemlidir. Ayrıca yemek artıklarının ve bakterilerin dişler arasında birikmesini engellemek için diş ipi kullanmak da gereklidir. Bu yöntemler, günlük rutin haline getirilmeli ve düzenli olarak uygulanmalıdır. Bu şekilde, tedavi sonrası elde edilen düzgün hizalanma ve ısırık ilişkisi korunabilir.

Ortodonti ve Estetik: Güzel Bir Gülümseme

Ortodonti ve estetik arasında direkt bir ilişki vardır. Uygulanacak yöntemler sayesinde dişlerdeki kozmetik sorunların tamamı kalıcı olarak giderilir veya önleyici tedavilerle, bu türden sorunların ortaya çıkması engellenir.

Tedavilerin ardından hastalar çok daha rahat bir şekilde güler ve sosyal ilişkiler içerisindeyken dişlerinin görünmesinden korkmazlar. Bu durum özgüvenlerini olumlu olarak etkiler. Özgüvenin artması ise kişinin insan ilişkilerini daha başarılı yönetmesini, sosyal ilişkilerinde daha mutlu olmasını sağlar. Bir uzman ortodontist tarafından yapılan dokunuşlar, kişiye estetik kattığı gibi yaşam kalitesini de artırır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Uygulanan tedavilerin türü ve hastanın genel durumu, süreyi direkt olarak etkiler. Örneğin; metal braket uygulamaları ortalama 12-18 ay sürerken, şeffaf plak uygulaması ortalama 8-12 ay sürer.

Ortodontik tedavi sırasında ağrı olur mu?

Ağrı olasılığı olan durumlarda hastalara lokal anestezi uygulanır. Ayrıca tedavi sonrasındaki dönemde böyle bir olasılık olduğunda ise ağrı kesiciler reçete edilir. Dolayısıyla hastaların bu süreçte ağrıya maruz kalmalarına izin verilmez.

Ortodontik tedavi sonrasında tekrar dişlerim eğrilir mi?

Her ne kadar böyle bir olasılık olsa da, son derece düşüktür. Ayrıca verilen talimatlara ve tavsiyelere göre hareket edildiğinde, bu risk daha da düşer.

Her yaşta ortodontik tedavi mümkün müdür?

Her yaşta ortodontik tedavi uygulanabilir. Ancak hastanın yaşına bağlı olarak yapılacak uygulamalar farklılık gösterebilir.

Ortodontik tedavi sonrasında ne tür bakım gereklidir?

Ekstra bir talimat verilmediği sürece rutin ağız bakımı bu süreçte yeterli olacaktır. Uygulanan tedavilerin türü ve hastanın genel durumu, süreyi direkt olarak etkiler. Örneğin; metal braket uygulamaları ortalama 12-18 ay sürerken, şeffaf plak uygulaması ortalama 8-12 ay sürer.

Randevu Formu