Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi veya bilinen diğer adıyla endodonti, dişin içerisinde yer alan pulpa adındaki yumuşak doku bölümünün enfekte olduğu durumlarda uygulanır. Diş köklerindeki pulpanın, sinirler ve damarların temizlenerek doldurulmasını içerir. Temel amaç, derin çürüklerin olduğu dişlerin kurtarılmasıdır.

Kanal Tedavisi Nedir ve Neden Gerekir?

Kanal tedavisi, derin çürük veya enfeksiyon durumunda dişin içerisinde bulunan pulpa dokusunun çıkarılması ve ilgili bölgenin temizlenip doldurulması işlemidir. Bu tedavi, alanında uzman ve deneyimli bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilmelidir.

Derin çürükler dişin içerisindeki pulpaya ulaşarak burayı etkileyebilir. Bakterilerin birikimiyle enfeksiyon oluşabilir ve ilerleyen süreçte diş ve hatta çene kemiği kaybına yol açabilir. Bu nedenle, kanal tedavisi ile dişin kurtarılması önemlidir.

Tedavi sürecinde pulpa dokusu, damarlar, sinirler ve bağ dokusu tamamen çıkarılır ve kök kanalları temizlenir. Son olarak, boşaltılan alan doldurularak işlem tamamlanır. Bu sayede diş kurtarılır ve iyileşme sürecinden sonra normal işlevine devam eder.

Kanal tedavisi yapılırken çıkarılan dokuların ve pulpanın dişin işlevini etkileyip etkilemeyeceği konusu da önemlidir. Sonuç olarak, dişin gelişimi tamamlandığında, bu dokuların (sinirler, damarlar) işlevi tamamlanmış olur. Bu nedenle, yetişkinlerde yapılan kanal tedavisinin dişlere herhangi bir zararı yoktur.

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Önerilir?

Diş kanal tedavisi, çürüklerin giderilerek dişlerin kurtarılmasını sağlayan etkili bir tedavidir. Ancak her çürük için uygulanmaz. Bu tedavinin uygulanmasının tavsiye edildiği durumlar şu şekildedir:

  • Derin Çürükler: Derin çürükler, mine ve dentini aşarak pulpa dokusuna ulaşır. Böyle bir durumda pulpa enfekte olur ve iltihaplanır. Dişlerde sızı ve ağrı şeklinde kendini belli eden bu durumda, kanal tedavisinin uygulanması gerekir.
  • Travmalar: Dışardan gelen bir darbe sonucunda pulpa dokusuna kadar ulaşan zararlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda puplanın enfekte olma riski ortaya çıkar.
  • Aşınma: Farklı nedenlere bağlı olarak dişlerde meydana gelen aşınma, pulpanın enfekte olmasına neden olabilir.
  • Yanlış Tedaviler: Dişlere uygulanan yanlış tedaviler, pulpa üzerinde baskı ve strese neden olur. Böyle durumlarda enfekte olma riski artacaktır. Enfeksiyon oluşmadan koruyucu bir önlem olarak kanal tedavisi tercih edilebilir.

İlgili tedavinin uygulanıp uygulanmayacağına uzman hekim tarafından karar verilir.

Kanal Tedavisi Süreci: Neler Beklemeli?

Kanal tedavisi süreci, farklı aşamalardan meydana gelir. Bu aşamalara ilişkin detaylar ve diş kanal tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir:

  • İlk olarak çürük olduğu dişle ilgili daha detaylı bilgi elde etmek için röntgen çekilir.
  • Röntgen sonuçları ve yapılan fiziksel muayene sonrasında pulpanın enfekte olduğuna karar verilirse tedavi başlatılır.
  • Tedavi öncesinde ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır.
  • Pulpaya ulaşmak için dişin üst bölümünde küçük bir delik açılır.
  • Pulpa çıkarılır ve kök detaylı olarak temizlenir. Sinirler, damarlar ve bağ dokuları alınır.
  • Tamamen temizlenen kök yeniden şekillendirilir.
  • Temizlenen kök, özel bir malzeme ile doldurulur.
  • Son olarak dişin üst bölümü şekillendirilen ve gerekli restorasyon yapılarak diş güçlendirilir.

Tedaviye ilişkin adımlar genel olarak bu şekilde olmasına karşın, hastaların genel durumuna bağlı olarak uygulamada farklılıklar olabilir. Bazı hastalarda, kökün temizlenmesi sonrasında iyileşme için 4-5 gün beklenir. Bu süreçte ilgili bölgeye geçici dolgu yapılır.

Uygulama, bir veya iki seans şeklinde gerçekleşir. Seansların süresi 30-45 dakika arasındadır.

Kanal Tedavisi Ağrılı mıdır? Gerçekler ve Yanılgılar

Kanal tedavisi, dental tedaviler içerisinde sık uygulanan seçeneklerden biridir. Ancak bu yönteme ilişkin yaygın olarak dile getirilen bazı gerçekler ve yanılgılar vardır. Tedaviye ilişkin bazı gerçekler ve yanılgılar şu şekildedir:

  • Kanal tedavisinin ağrılı bir işlem olduğuna inanılır. Ancak ilgili tedaviden önce lokal anestezi uygulanır. Dolayısıyla hastaların işlem sırasında herhangi bir ağrı yaşamaları söz konusu değildir. İlgili ifadeler, aynı zamanda kanal tedavisi acıtır mı sorusunun cevabıdır.
  • İltihaplanmış ve yoğun ağrıya neden olan dişlerin dahi kurtarılmasını sağlar.
  • Tedaviyle dişin içinde dokuların, sinirlerin ve damarların alınmasının, dişin zayıflamasına neden olduğu düşünülür. Ancak gelişimin tamamıyla bunların herhangi bir işlevi kalmadığından, alınmaları dişte zayıflamaya neden olmaz.
  • Tedavi, sadece ağrılı dişlere yapılmaz. Diş hekimi, yapacağı fiziki muayene ve röntgen çekimi sonrasında pulpanın enfekte olduğuna karar verebilir ve tedaviyi uygulayabilir.

Kanal Tedavisinin Ömrü: Tedavinin Kalıcılığı ve Bakımı

Yapılan tedavinin ömrü; doktorun deneyimi, dişin durumu, yapılan işlemin kapsamı ve tedavi sonrasındaki bakıma bağlı olarak değişir. Bunların tamamı istenen seviyede olduğunda, tedavinin ömrü oldukça uzun olacaktır.

Tedavinin kalıcılığı, ilk olarak başarılı şekilde yapılmasına bağlıdır. İlk günlerde, kanal tedavisi sonrası ağrı görülmesi normaldir. Bu ağrılar, genellikle hafiftir ve birkaç gün içinde tamamen geçer. Benzer durum kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama için de geçerlidir.

Tedavinin ardından birkaç gün geçmesine rağmen ağrı ve dişin üzerine basamama gibi sorunlar devam ediyorsa, bu durum genellikle bir probleme işaret eder. Dişin iyileşmediği veya tedavinin doğru şekilde yapılmadığı düşünülebilir. Bu durumlar, başarısız bir kök kanal tedavisinin belirtileri olarak yorumlanabilir. Bu gibi durumlarda, hızlı bir şekilde diş hekimiyle iletişime geçmek önemlidir.

Tedaviden sonraki süreçte dişlerin bakımının doğru olarak yapılması çok önemlidir. İyileşme tamamlanana kadar ilgili bölgenin kullanılmaması gerekir. Sonrasında ise sert gıdaların tüketilmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca düzenli olarak dişler günde iki defa fırçalanmalı ve diş aralarının temizlenmesi için diş ipi kullanılmalıdır.

Kanal Tedavisi Alternatifleri: Diğer Seçenekler Nelerdir?

Dental tedavilerde öncelik dişlerin kurtarılmasıdır. Kanal tedavisi de bunun için uygulanan bir tedavidir. Pulpanın iltihaplanması ve derin çürük durumunda dolgu veya benzeri yöntemler işe yaramayacağından bu tedavi tercih edilir.

Bu yöntem için uygun olan bir dişi kurtarmak için uygulanacak alternatif bir yöntem maalesef yoktur. Ancak derin çürüklere farklı belirtilerin eşlik etmesi durumunda, alternatif tedaviler gündeme gelecektir. Bunlar şu şekildedir:

  • Kökteki enfeksiyon nedeniyle dişin kurtarılma şansı yoksa diş çekimi yapılır. Çekim sonrasında enfeksiyon olan bölge temizlenir ve kemiklerin zarar görmemesi sağlanır.
  • Kurtarılamayacak diş için gerekli şartların sağlanması durumunda köprü yapılır. Böylece eksik diş, hızlı bir şekilde tamamlanır. İmplant, Zirkonyum kaplama ve takma diş de bu noktadaki seçeneklerdendir.

Doğal dişin onarılarak kurtarılmasının en etkili yoludur. Kanal tedavisi fiyat olarak da avantajlıdır. Bunlardan dolayı olağan şartlarda alternatifi yoktur.

Sıkça Sorulan Sorular

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

İşlemler genellikle bir veya iki seans sürer. Her seansın süresi ise 30 dakika ile 45 dakika arasında değişir.

Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?

İlk günlerde hafif ağrı olabilir, ancak bunlar birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Tedavi sonrasında uzun süre devam eden şiddetli ağrı, beklenen bir durum değildir. Böyle durumlarda doktorla iletişime geçmek gerekir.

Kanal tedavisi olan bir diş daha sonra çürür mü?

Talimatlara uygun hareket edildiğinde ve ağız hijyenine önem verildiğinde çürüme riski çok düşük olur.

Kanal tedavisinden sonra diş ne zaman tamamen iyileşir?

Tedaviden sonraki ilk 1-2 günde ağrılar tamamen geçer. Dişin tamamen iyileşmesi için 1-2 hafta sürer.

Kanal tedavisinde diş çekilir mi?

Kanal tedavisi, dişi kurtarmak için uygulanır. Prosedür içerisinde dişin çekilmesi yoktur.

Randevu Formu