Invisalign: Modern Ortodonti
Invisalign, şeffaf plaklar kullanılarak dişlerin düzeltildiği ve hizalandığı bir ortodontik tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi, telsiz ortodontik tedavi olarak da bilinir. Şeffaf plaklar aracılığıyla, aralıklı dişler, çapraşık dişler, yetersiz kapanış veya aşırı kapanış gibi çeşitli diş sorunlarının tedavisi sağlanır.
Geleneksel telli braketlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Şeffaf olması, daha az görünür olmasını sağlar ve tedavi süresince hastaların daha estetik görünmelerine imkan verir. Dışarıdan bakıldığında hastaların tedavi gördükleri ve plak taktıkları neredeyse anlaşılmaz. Bu özelliği, metal braketlerin en önemli dezavantajlarından estetik olmayan görünümün yaşanmamasını sağlar.
Invisalign’e kıyasla metal braketlerin bir diğer önemli dezavantajı ise kullanımının rahat olmamasıdır. Metal braketler, sabit bir şekilde dişlere yapıştırıldığı için hastalar tarafından çıkarılamazlar. Bu durum dişleri fırçalarken, diş ipi kullanırken veya yemek yerken zorluklar yaşatabilir. Invisalign’de ise plaklar istendiğinde çıkarılıp takılabilir, bu da tedavi sürecini daha rahat bir hale getirir.
Şeffaf plak tedavisi ile ilgili bir diğer önemli nokta ise tedavinin 3D olarak modellenerek hazırlanması ve süreçte dijital görüntüleme teknolojilerinden yararlanılmasıdır. Böylece daha tedaviye başlamadan önce sürecin nasıl ilerleyeceği ve tedavinin sonunda oluşacak görüntünün nasıl olacak tahmin edilebilir.
Invisalign Tedavisinin Çalışma Prensibi
Şeffaf plak tedavisi (Invisalign), genel olarak geleneksel braket teller ile benzer çalışma prensibine sahiptir. Dişlere belli miktarda kuvvet uygulayarak, istenen noktaya gelmeleri hedeflenir. Burada, hareketlerin yönü ve miktarı ile birlikte zamanı da kontrol edilir. Böylece her diş için planlama yapılır ve en doğru sonuçlar elde edilir.
3D modelleme ve dijital görüntüleme teknolojileri kullanılarak dişlerin konumları tespit edilir ve nasıl hareket ettirecekleri planlanır. Bu planlar kapsamında hasta için plaklar tasarlanır ve hastaya özel plaklar üretilir.
İlk takılan şeffaf plak, dişlere tam olarak oturur ve hafif bir baskı uygulayarak onları hareket ettirir. Zamanla, dişler plaktan elde edilen hedef noktaya doğru hareket eder. Bu noktaya ulaşıldığında, bir sonraki şeffaf plak takılır ve süreç aynı şekilde devam eder. Bu süreç, ortodontist tarafından düzenli olarak takip edilir. Ortodonti hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Her plak ortalama 2-3 hafta takılır. Hastalara bağlı olarak bu süre farklılık gösterir. Süreçte hastaların taktıkları her şeffaf plak ile dişlerin hizalanması ve düzeltilmesi kademeli olarak gerçekleştirilir. Süreç sonunda ise dişler istenen noktaya gelir ve tedavi başarıya ulaşır.
Invisalign ile Yaşam
Invisalign, birçok hastaya göre en konforlu diş tedavisi konumunda. Özellikle şeffaf ve çıkarılabilir olması, hastaların günlük hayatlarını konforlu bir şekilde sürdürmelerine imkan vermektedir.
Şeffaf plak, gerçekten de adını hak eden bir tedavidir. Hastanın çok yakına girilmediği ve dişlerine dikkatli bir şekilde bakılmadığı sürece dişlerindeki plakların fark edilmesi çok zordur. Bu özelliği sayesinde hastalar, günlük yaşantılarında herhangi bir estetik kaygı yaşamazlar.
Çıkarılabilir olması, Invisalign’in rahat bir şekilde yemek yeme ve diş bakımı yapma imkanı sağlamasını sağlar. Bu avantaj sadece ev ortamında değil, dış mekanlarda da geçerlidir. Uygun bir yerde, bir peçete yardımıyla plaklar çıkarılabilir ve yemek yenilebilir. Diş temizliği yapıldıktan sonra ise plaklar tekrar takılarak tedavi kaldığı yerden devam eder. Bu özelliği sayesinde hastalar, günlük rutinlerini bozmadan tedavilerini kolaylıkla sürdürebilirler.
Özellikle metal braketlerin dezavantajlarına sahip olmaması, günlük yaşamda büyük kolaylık sağlar. Görünmez olması, arasına yemek parçalarının kaçmaması, temizlenmesinin çok kolay olması önemli artılarıdır.
Invisalign’ın Avantajları ve Dezavantajları
Şeffaf plak tedavisi (Invisalign), dişlerin hizalanması ve düzeltilmesi konusunda her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır. Özellikle sağladığı avantajlar, bu yöntemin telli braketlere göre daha fazla tercih edilmesine neden olmaktadır. Tedavinin öne çıkan avantajları şu şekildedir:
- Şeffaflık
Dişlere tam olarak oturacak şekilde, hastaya özel olarak hazırlanan plaklar tamamen şeffaftır. Dışarıdan bakıldığında görülmez ve estetik kaygılara neden olmaz. Tedavi sürecinde hastalar rahat bir şekilde konuşabilir ve gülümseyebilir. Estetik bir görünüm sağlar.
- Konfor
Şeffaf plaklar, özellikle metal braketlere kıyasla çok daha konforludur, daha az rahatsızlık verir. Yumuşak malzemeden yapılması ve pürüzsüz bir yapıya sahip olması, diş etlerinde tahrişe yol açmaz, kanama yapmaz. Çıkarılabilir olması sayesinde yemek yerken ve dişleri fırçalarken kolay bir şekilde çıkarılır.
- Temizlik
Temizlenmesi çok kolaydır. Diş çürüğü ve plak birikimi riskini belirgin şekilde azaltır. Yemek yerken çıkarıldığında, şeffaf plakalara yemek kırıntılarının kaçması veya yemek bulaşması gibi sorunlar yaşanmaz.
- Kontroller
Kontrollerin sayısı diğer tedavi seçeneklerine göre daha azdır. Böylece tedavi için daha az zaman harcanmasını sağlar.
- Yiyecek Sınırlaması
Çıkarılabilir olma özelliği sayesinde herhangi bir yiyecek sınırlaması uygulanmaz. Hastalar, şeffaf plaklarını çıkararak istedikleri yiyecek ve içecekleri tüketebilir.
Birçok önemli avantajı olmasına karşın bazı dezavantajlarının olduğu da bir gerçektir. Tedaviye karar vermeden önce bunların da mutlaka dikkate alınması ve göz önünde bulundurulması gerekir. Önemli dezavantajları şu şekildedir:
- Tedavi Süresi
Tedavi süresi, diş tellerine kıyasla nispeten biraz daha uzundur. He hasta için böyle bir durum olmasa da, tedavi süresi hakkında bilgi almak gerekir.
- Maliyet
Şeffaf plak fiyatları, diğer tedavilere kıyasla nispeten daha yüksektir. Özellikle birden fazla plak kullanılması ve bunların her birinin hastaya özel olarak hazırlanması, maliyetlerin artmasına neden olur.
- Disiplin
Şeffaf plak, rahatlık ve konfor sağlarken, ciddi bir disiplin gerektirir. Plakların istenildiği zaman çıkarılabilmesi, tedavinin akmasına neden olacak davranışların gelişmesine yol açabilir. Bu riske karşı hastaların disiplinli olması ve en az belirtilen süreler kadar plakları kullanmaları gerekir.
- Karmaşık Dişler
Tedavi, genellikle çarpıklığı ve karmaşıklığı az olan dişler için uygundur. Yüksek seviyede hizalama ve düzeltme gereken hastalar için uygun bir tedavi değildir.
Invisalign Tedavisi İçin Uygun Musunuz?
Invisalign tedavisi, hafif ve orta seviyede diş düzeltme ihtiyacı olanlar için uygun olan bir tedavidir. Daha karmaşık diş hizalama problemlerinin giderilmesi için geleneksel metal braket tedavisi gerekebilir. Bu tedavinin uygulanabileceği hastalar şu şekildedir:
- Hafif ve orta seviyede diş çapraşıklığı (Dişlerde hafif aralıklar, küçük kapanış problemler, sıkışıklık vb.)
- Dişlerde düşük düzeyde açıklık (Dişler arasında küçük açıklıklar)
- Küçük ısırma ve çiğneme problemleri (Ön dişlerin önde olması, alt çeneye göre üst çenenin çok az önde olması vb.). Eğer ki bir çene probleminizin olduğunu düşünüyorsanız bağlantıdaki tedavi sayfamızı inceleyerek daha detaylı bilgilenebilirsiniz.
Bu tür problemleri olan ve estetik kaygıları bulunan hastalar için Invisalign ideal çözümdür. Şeffaf plak tedavisi ne işe yarar sorusunun cevabı olan bu problemlere sahipseniz, siz de bu yeni nesil tedavisi tercih edebilirsiniz.
Saka Dent olarak alanında deneyimli ve uzman ortodontistlerimiz, dişlerinizdeki hizalama ve benzeri sorunlar için ideal çözümleri üretecek ve bu sorunları konforlu bir şekilde, en kısa sürede aşmanızı sağlayacaklar. Şeffaf plak tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Invisalign Nasıl Çalışır?
Şeffaf plak, her diş için farklı kuvvetler uygular ve zaman içerisinde hareket ederek istenen noktaya gelmesini sağlar. Tedavi süresince birden fazla plak kullanılır ve nihayetinde dişlerdeki hizalama ve düzeltme problemleri kalıcı olarak giderilir.
Invisalign Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Şeffaf plak tedavisi, hastaların estetik kaygılarını gidererek diş hizalama problemlerini çözer. Kullanımı rahattır ve çıkarılabilir özelliği vardır. Hastaların bu süreçte günlük kullanım süresine dikkat etmesi ve gereksiz yere plakları çıkarmaması gerekir.
Invisalign Herkese Uygulanabilir mi?
Her hasta için uygun değildir. Hafif ve orta seviyedeki hizalama sorunları için kullanılır. Daha karmaşık sorunlar için metal braketlerin kullanılması daha uygun olur.
Invisalign Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süresi hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Ortalama olarak tedavi süresi 9-12 aydır.