İmplant Tedavisi
İmplant tedavisi, kalıcı olarak kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. Söz konusu tedavi sonrasında yerleştirilen kökün üzerine protez takılır ve hastanın kayıp dişi kalıcı olarak tamamlanır.
İmplant Tedavisi Nedir?
İmplant tedavisi, kayıp dişlerin yerine yapay diş kökleri yerleştirilerek protezlere destek olması amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu tedavi sayesinde, eksik dişlerin yerine takılan protezler, çene kemiğine sağlam bir şekilde sabitlenir. Uzun ömürlü olan implant destekli protezler, hastaların doğal dişleri gibi çiğneme ihtiyaçlarını karşılar ve estetik olarak da tatmin edici bir görünüm sağlarlar.
İmplant tedavisi, günümüzde en modern ve etkili yöntemlerden biridir ve diş eksikliklerinin giderilmesinde büyük bir başarı sağlar. İmplantların yerleştirilmesiyle birlikte hastalar, doğal dişlerine benzer bir şekilde yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirler. İmplant destekli protezlerin avantajı ise çıkarılması gerekmeyen sabit bir yapıya sahip olmalarıdır. Doğal dişler gibi bakım ve temizlik yapmak yeterlidir, ekstra bir özen gerektirmez. Bu sayede hastalar, implantlarını uzun süreli olarak kullanabilirler.
İmplant Tedavisi Süreci
İmplant nasıl yapılır sorusu, tedavi sürecinin nasıl olacağını ve ne kadar süreceğini merak edenler tarafından sorulur. Tedavi süreci, kendi içerisinde farklı aşamalardan oluşur. Bu aşamalara ilişkin detaylar şu şekildedir:
- Konsültasyon
Hastanın beklentileri ve ihtiyaçları dikkate alınarak uygun tedavi seçenekleri sunulur. Tedavi hakkında bilgi verilir. Sürecin nasıl olduğu, iyileşmenin ne kadar sürdüğü, başarı oranı ve riskler hakkında hasta detaylı olarak bilgilendirilir. Tedaviye karar vermesi durumunda sonraki aşamaya geçilir.
- Muayene
İmplant, her ne kadar günümüzün en etkili tedavilerinden biri olsa da, herkes için uygun değildir. Yapılacak muayenede hastanın çene kemiği yoğunluğu değerlendirilir. Tedaviye uygun olup olmadığı belirlenir. Bazı durumlarda, kemik yoğunluğunun artırılması için kemik grefti uygulanmasına karar verilir.
Yapılacak muayenede, kullanılacak implanta ve proteze karar verilir. Ölçülere alınarak protezin yapımı süreci laboratuvara aktarılır. Karar verilen implantlar operasyon günü için hazırlanır.
- Operasyon
Hastanın tedavi için uygun olduğuna karar verilmesinin ardından belirlenen tarihte işlem için kliniğe davet edilir. İşlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır ve yumuşak doku kaldırılarak çene kemiğine ulaşılır.
Çene kemiğine dental implantlar dikkatli bir şekilde yerleştirilir. Burada hassas ölçümler yapılır ve takılacak protezin tam yerine oturması ve yandaki dişlerin zarar görmemesi için özenli şekilde hareket edilir. Buradaki işlem ortalama 45-90 dakika sürer. Yapılacak işlem sayısına göre süre biraz daha artabilir.
- İyileşme Süreci
İmplantın yerleştirilmesinden sonra geçici bir protez takılarak iyileşme sürecine geçilir. Bu süreçte hastanın geçici protezlerin olduğu bölgeyi, yemek yerken çok kullanmaması istenir. İyileşme süreci 3-6 ay kadardır. Bu süre, hastaların iyileşme hızlarına göre farklılık gösterir.
İyileşme sürecinde yerleştirilen titanyum ile çene kemiği kaynaşır. Osseointegre veya osseointegrasyon olarak isimlendirilen bu süreç, tedavinin kalıcılığı açısından çok önemlidir. Kaynaşma tam olarak sağlanmadan kalıcı protezler yerleştirilmez.
- Protezin Yerleştirilmesi
İmplantın üzerine protez yerleştirilmeden önce abutment adı verilen ve diş eti ile implant arasındaki bağlantıyı sağlayan bir parça yerleştirilir. Bu parçanın üzerine ise kalıcı protezler yerleştirilerek tedavi tamamlanır.
İmplant nasıl yapılır sorusuna ilişkin sürecin genel hatları bu şekildedir. Hastaların çene kemik yoğunluğu ve iyileşme hızlarına göre süreçte bazı farklılıklar olabileceği unutulmamalıdır.
İmplant Tedavisinin Avantajları
İmplant tedavisi, günümüzdeki en modern tedavilerden biri olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise sağlamış olduğu avantajlardır. Tedavinin avantajlarından öne çıkanlar şu şekildedir:
- Doğal dişler kadar güçlüdür ve onlara yakın bir performans sağlar.
- Uzun ömürlüdür. Kişide, kemik erimesi veya çene kemiği yoğunluğunu etkileyecek benzeri bir hastalık olmadığı sürece ortalama kullanım süresi 25 yıldır. Daha uzun süre kullanan hastalar olduğu bilinmektedir. En iyi implant markaları arasından seçim yapmak burada önemlidir.
- Üzerlerindeki sabit protezler sayesinde konuşma ve çiğneme konforunu artırmaktadır.
- Doğal dişlere yakın bir estetik görünüme sahiptir.
- Çene kemiğinde yer aldıklarından, oldukça güçlüdürler. Diğer protezlere kıyasla çok daha güçlü bir çiğneme performansı sağlarlar.
- Alerjik riskleri çok düşük seviyededir. Titanyumdan yapılan biyouyumlu diş implantları, insan sağlığı için herhangi bir risk teşkil etmez.
- Diğer restoratif seçeneklerden farklı olarak, tedavi için yanlardaki sağlam dişlerin yontulması veya tıraşlanması gerekmez.
- Eksik dişlerin çene kemiğine olan olumsuz etkilerini ortadan kaldırır. Ayrıca kalıcı yapısı ile diğer dişlere binen gereksiz yükü de dengeler.
- Başarı oranı son derece yüksektir. Deneyimli bir doktor tarafından tıbbi yeterliliği yüksek bir klinikte başarı oranı %95’ten fazladır.
İmplant Tedavisi Sonrası Bakım
İmplant tedavisi sonrası bakım, yapılan tedavinin başarısını ve ömrünü direkt olarak etkiler. Bu noktada ilk olarak doktor talimat ve tavsiyelerinin dikkate alınması ve bunların tamamına uyulması gerekir.
Operasyondan sonraki ilk günlerde ağrı meydana gelebilir. Ayrıca yumuşak dokudaki kesilerde enfeksiyon riski olabilir. Bunlar için doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin düzenli şekilde kullanılması gerekir. Tedaviden sonraki sürece ilişkin diğer detaylar şu şekildedir:
- Tedaviden sonraki ilk 2 saat herhangi bir şey yenmemeli ve içilmemelidir.
- İlk 24 saat, sıcak ve soğuk yiyecekler tüketilmemeli, ılık olanlar tercih edilmelidir.
- Diş hekimi tarafından belirlenen tarihlerdeki kontrollere düzenli olarak gitmek önemlidir. Bu kontrollerde tedavinin başarısı ve iyileşme süreci kontrol edilir. Gerekli durumlarda müdahaleler yapılarak, sonucun mükemmel olması sağlanır.
- İlk hafta alkolden, ilk iki hafta ise sigaradan uzak durulması gerekir.
- Ağız hijyenine ekstra özen gösterilmeli, dişlerde bakteri ve plak birikmesine izin verilmemelidir.
- Tedavi bölgesi kürdan gibi sert cisimlere maruz bırakılmamalıdır.
Sonuç ve Randevu
İmplant tedavisi, diğer tedavilere kıyasla biraz daha uzun bir iyileşme süreci gerektirebilir. Bununla birlikte, implant fiyatları diğer tedavilere göre biraz daha yüksek olabilir. Ancak, implantların hastaların beklentilerini tam anlamıyla karşılaması bu tedavinin en önemli özelliğidir. Regenerate Response
Hastaların bu tedaviden en önemli beklentileri, kalıcı dişlere sahip olmaktır. Tıpkı doğal dişleri gibi protezlere sahip olmak, bunlarla korkmadan gülmek, konuşmak ve yemek temel beklentilerdir. İmplant tedavisi ise bu beklentileri fazlasıyla karşılamakta ve hastalara adeta doğal dişlerini yeniden vermektedir.
Eksik dişleriniz için kalıcı çözümler arıyorsanız, diş implantları sizin için en ideal seçenek olacaktır. Kalıcılığı, güçlülüğü ve uzun ömürlü yapısı ile beklentilerinizi karşılayacaktır. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
İmplant mı yoksa protez mi?
İmplant, kalıcı bir tedavi olup, doğal dişler kadar sorunsuz bir deneyim sunar. Kullanım ömrü ortalama 25 yıldır. İşlevsellik ve estetik açıdan günümüzdeki en etkili tedavi kabul edilir.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplantların çene kemiğine yerleştirilmesi 30-90 dakika arasında sürer. Sonrasında ise 3-6 aylık iyileşme sürecinin beklenmesi gerekir. Bu süreçte hastalar geçici protezlerle günlük yaşamlarına devam ederler. İyileşme sürecinin ardından ise kalıcı protezler ortalama 60 dakikada takılır.
İmplant Tedavisi Ağrılı mıdır?
İmplantların yerleştirilmesinden sonraki ilk günlerde ağrı oluşabilir. Ancak reçete edilen ağrı kesiciler sayesinde bu süreç rahat bir şekilde atlatılır.
İmplantların Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Doğal dişlerin bakımı için kullanılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı yeterlidir. İyileşme döneminin ardından ekstra bir bakıma ihtiyaç duyulmayacaktır.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?
Eksik dişi olan ve çene kemiği yoğunluğu yeterli seviyede olanlara uygulanabilir.